11 geniale tips som får barnet ditt til å lese bøker

Med disse triksene får du barna til å velge å lese helt av seg selv!
Lesing er sunt, underholdende og lærerikt. Men i konkurranse med iPad, telefon og TV er det vel umulig å få barnet til å lese bøker, eller hva? Nøkkelen er å fokusere på lesegleden fremfor ferdighetene, og å starte tidlig. 

Her er 11 gode råd for å få leseglade barn:

1  Bytt ut musikk med lydbok

Ja, lydbøker teller som lesing! Å høre noen lese en bok selvsikkert er en fin måte å ta inn flytende språk på, og det vil påvirke barnet til å lære seg å lese riktig, raskt og med god innlevelse.

2  Modell-les

Det er bare å innse; barn tar etter foreldrene sine. Når barna vokser opp omgitt av junk food, vil de like junk food. Når de vokser opp omgitt av bøker, vil de like bøker. Vær et forbilde! Les bøker, og snakk om bøkene du leser. La bøkene ligge tilgjengelig på bord og sengekanter, og bli en del av hjemmet dere lever i. 

3  Les høyt – også når barna ikke trenger det lenger

Kvalitetstid er å være sammen, og for de minste er det lite som slår det å få sitte på fanget til mamma eller pappa og bli lest for. Høytlesning gir flere lag med verdier - det er både sosialt og koselig, lærerikt og beroligende. Barna lærer best å lese – og elsker det mest – når de får noen nære til å lese uendelig med historier for dem. Barn som blir lest for, blir selv bedre lesere og får et godt utgangspunkt for å lykkes på skolen – i alle fag. Gjennom høytlesning møter barna dessuten mer kompleks litteratur enn hva de klarer å bryne seg på alene.  

4  Les om igjen de samme bøkene med de minste

Bøker stimulerer tidlig språkutvikling. I begynnelsen legger barna merke til bildene, de vil lære å bla i boken, og så vil de oppdage at historien er den samme hver gang. Alt dette er pre-lese-ferdigheter og i denne fasen er bøker med rim og rytme spesielt gunstige. Rim hjelper med fonemisk oppmerksomhet, som vil si gjenkjennelse av repetisjoner og lyder. Barn liker rim fordi de husker hva som kommer og vil etter hvert kunne stemme i. 

Klassikere: 

1. Inger Hagerup: Så rart

2. Andrè Bjerke: Moro-vers

3. Thorbjørn Egner: Folk og røvere i Kardemomme by

5  Innred en lesekrok

En stille, stemningsfull lesekrok full av bøker gir en god setting. Barn elsker f.eks. telt og fort, så ta med barnet og lag et område som inviterer til lesing og beriker lesegleden. Barnet vil sikkert ha mange gode forslag selv, men her er noen ideer fra oss: Håndklær på gulvet, en parasoll opp mot veggen, en poster av hav, og sandbøtter til å huse bøkene. Vips, så har dere skapt en strand. Andre temaer kan være en sjørøverbukt, regnskog, dyrehage eller romskip.   

6  Koble boken med virkeligheten

Å hente fram bok-inspirerte aktiviteter som kan gjøres i det virkelige livet vil utvide leseopplevelsen. Hvis 3-åringen din elsker De tre små griser, ta barnet med og hils på noen ekte grisunger. Leser barnet om stjernene? Ta turen til et planetarium. Eller dra på en bok-ferie, for eksempel til London etter å ha lest Harry Potter.  

7  Les boken, og se filmen

Velg en klassiker som har blitt filmatisert; Charlie og sjokoladefabrikken, Ronja Røverdatter, Jungelboken, SVK, Legenden om Narnia, Brødrene Løvehjerte. Les sammen, noen kapitler om gangen, for eksempel en fast dag i uken. Når dere er ferdige, arrangerer dere en skikkelig filmkveld for å se filmversjonen av boken. Det blir spennende å snakke om hvorvidt barnets forventninger til filmen stod i stil eller ei, og om barnet synes boken eller filmen var best.  

8  Lag mat

Når ingredienser og fremgangsmåter blir lest rolig mange ganger, øker forståelsen. Skaff en kokebok, og la barnet få velge en rett å lage sammen med deg. Be barnet lese oppskriften høyt mens du hakker og tilbereder. Så kan dere bytte roller. La gjerne barnet skrive en meny. Når du innlemmer skriving i leken, øker også leseferdighetene.  

9  Start en klubb

Alt som trengs, er to personer som leser den samme boken. La barnet ditt invitere en venn, eller gjør det til et foreldre-barn-konsept. Sett en deadline og et møtested, og forbered noen spørsmål for å komme i gang (beste del, favoritt-karakter, ideer til en annen slutt). Lesing kan være en sosial aktivitet, og en leseklubb er en flott ramme for å dele leseglede med venner eller familie.  

10  Still spørsmål

Dette vil øke forståelsen og motivasjonen. Det er ikke moro å lese hvis man ikke henger med på handlingen. Her er det ikke snakk om å grille, men å sjekke inn. Spør hvilke karakterer barnet liker best, hva han tror vil skje videre, eller hva hun ville ha gjort i samme situasjon. Ikke over-fokuser på bokstaver og lyder, men i stedet på innholdet i historien. En god leser leser raskt og ser ikke på hver eneste bokstav, men leser for en mening, som er nettopp det som gir næring til leseprosessen.  

11  Gi gavene som får barna til å lese

Når svigermor spør om bursdagsgaver, foreslå bøker! Det finnes en bok om alt! Hvis barnet ikke er spesielt glad i å lese fra før, men er interessert i fotball, gi en bok av en fotballspiller, som for eksempel: Zlatan Ibrahimovic, Jeg er fotball. La også barna gi bøker til vennene sine, med en inskripsjon som beskriver hvorfor boken er ment spesielt for denne vennen. Slik blir boken en veldig flott og personlig gave.