Hva skjer med Notabene?

by Preben Olafsen

Harald fra notabene - 3 Juli. 2020

Hva skjer med Notabene?

Harald Enersen fra Notabene-teamet

Det er helt tilfeldig at jeg ble bokhandler.

På tross av at jeg hadde tatt en utdannelse, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre etter studiene. Det ble til at jeg tok forskjellige småjobber, og etter hvert søkte jeg på et to ukers vikariat som telefonselger i et bokforlag. Uten at jeg ante det, skulle disse to ukene bli helt avgjørende for livet mitt, og starten på en berg- og dalbane i bokbransjen.

13 år senere satt jeg som daglig leder og medeier i Notabene bokhandel, på det tidspunkt den tredje største bokhandelkjeden i Norge. Det hørtes flott ut, men skinnet bedrar. Sannheten er at det var et synkende skip, og vi kjempet en bitter kamp for overlevelse. Notabene hadde vært en kjempe. Rundt 2010 hadde kjeden 163 butikker, og var Norges største bokhandelkjede. Nå satt jeg ved roret, og jeg måtte innse at kampen var tapt. 19 november 2019 gikk jeg med blytunge skritt til skifteretten og begjærte Notabene konkurs.

Jeg tenkte på alle de menneskene som hadde vært med på å gi Notabene liv, alle som hadde lagt enorm innsats i Notabene i løpet av alle disse årene. Og alle kundene som hadde et forhold til butikkene og de som hadde jobbet i dem. Nå gikk rullegitrene ned for siste gang.

Så sto man der plutselig på bar bakke og tenkte: «Hva nå?».

I barndommen vokste jeg opp omringet av bøker, og jeg forsvant inn i bøkenes verden så ofte jeg kunne. Fremdeles er jeg avhengig av å lukke verden ute og fordype meg i fortellinger og historie. Det er bøker jeg elsker, det er bøker jeg brenner for. Det er bøker jeg vil jobbe med.

Jeg klarte ikke å la det slippe. Jeg måtte finne en måte for Notabene å leve videre.

På Nordvestlandet ligger det fem butikker som perler på en snor. Moldetorget, Vestnes, Moa, Ulsteinvik og Måløy. Veldrevne butikker med fantastiske mennesker og lange tradisjoner. Naturskjønne steder hvor bokhandelen fortsatt står sterkt og har en viktig rolle for de som bor i nærområdet. Et samlingspunkt, et sted hvor man raskt setter pris på de som jobber der. Hvor man får hjelp til å finne bøker å drømme seg bort i, gaver, leker eller kanskje den første sekken til et barn som skal begynne på skolen. Eller bare et sted hvor man får et smil og en pause i en travel hverdag.

Jeg begynte å drømme om å starte en ny liten kjede med disse butikkene, som sammen med nettbutikken kunne føre navnet Notabene og historien videre. Det ble søvnløse netter og lange dager for å undersøke om dette i det hele tatt var mulig, og for å bestemme meg for om jeg var villig til å satse alt for å få det til.

Et halvt år senere er vi her, og jeg har med meg 24 medarbeidere som brenner for det samme som meg. Drømmen har blitt realitet, og Notabene lever!

Min visjon er at notabene.no skal være det beste stedet å kjøpe bøker på nett. Vi skal ha et svært bredt utvalg av produkter til meget konkurransedyktige priser, og vi skal innfri alle forventninger som kundene har til en god handel. Det skal vi få til ved å gi kundene en sømløs handleopplevelse og en enestående kundeservice.

Tro meg, vi tar ikke lett på denne oppgaven.